Feliksa-konditoreja.com medus kūkaMedus ir dabiski salds, lipīgs šķidrums, kura sastāvā ir ziedu nektārs – to vāc medus bites.  Medu var izmantot kā saldinātāju cukura aizstāšanai gatavojot kūkas, kā arī dažādos citos ēdienos. Tomēr pastāv arī kāds īpašs gardums, kura sastāvā un nosaukumā medus ir izpelnījies īpašu vietu – tā ir medus kūka.

Medus kūkas apkārt pasaulei.

            Lai arī nosaukums ir viens, medus kūkas pārsteidz ar garšu un recepšu daudzveidību. Lai arī varētu šķist, ka medus kūka ir teju tradicionālais latviešu ēdiens, pastāv visdažādāko pasaules tautu medus kūku receptes. Piemēram, vai zināji, ka eksistē kā krievu, tā arī japāņu medus kūka?

Gardums, kas citur pasaulē pazīstams kā krievu medus kūka, ir vistuvākais mūsu veikalos nopērkamajām kūkām – ar vairākiem slāņiem, kam pa vidu ieklāts pildījums (pastāv uzskats, ka katrā kārtīgā Krievijas ciemā un ģimenē medus kūka tiek gatavota pēc savas – neatkārtojamas – receptes). Savukārt, ja vēlēsies pagatavot japāņu medus kūku, tās struktūra vairāk līdzināsies kēksam. Tāpat savs tradicionālais kūkas veids ir arī grieķiem – arī tas ir pazīstams visā pasaulē.

Lai arī kā, tomēr visu recepšu karaliene tomēr ir tā medus kūka, ko parasti sastopama Latvijas veikalos. To ir lieliski baudīt ar auksta piena glāzi vai tasi tava iemīļotākā siltā dzēriena.

Tomēr kāds īsti ir medus kūkas pagatavošanas noslēpums?

Pirmkārt, tas ir kvalitatīvs, dabisks medus. Tāpat svarīgas ir ne vien pārējo sastāvdaļu proporcijas atbilstoši izvēlētajai receptei, bet arī izmantoto produktu – sviesta, saldā vai skābā krējuma u.c. – kvalitāte. Varbūt būsi ievērojis arī to, ka veikalos nopērkamās medus kūkas nav vienādi brūnas – to krāsa mēdz atšķirties. Šīs krāsas atšķirības rodas kūkas pagatavošanas procesā, kad tiek sildīts medus un citu sastāvdaļu (piemēram piena, medus un cukura) maisījums.

            Lai arī pašlaik konditorejas pārsteidz ar kūku izvēles dažādību, daudziem tieši medus kūka ir un paliks mīļākā kūka. Mīksta, salda un piesātināta – vēl jo īpaši, ja pašu rokām gatavota – tā vienmēr garšos lieliski.

Ar ko pārsteidz medus kūka